Introductie
R1-Sjaak over z’n reisgenote Doris Wiedemann, de plannen en de voorbereidingen.
Voorbereidingen…
Sjaak vertelt over het plan en hoe ze het gaan aanpakken.
Het extreme winteravontuur waarin R1-Sjaak samen met Doris Wiedemann vanuit Florida naar het noorden van Alaska reed, legden ze uitgebreid vast met o.a. twee helmcamera’s.
Vrijwel dagelijks verzonden ze een selectie van dat filmmateriaal via internet naar Reismotor.nl waar Marcus en Ripko hun nachtrust opofferden om er prachtige YouTube-clips van te maken.
Overal ter wereld kon men zo de uitdaging als het ware ‘live’ volgen.
Voor wie het toen heeft gemist; zie hier het hele avontuur!
Helaas zijn (voorlopig) een aantal video's verwijderd vanwege auteursrechten...
R1-Sjaak over z’n reisgenote Doris Wiedemann, de plannen en de voorbereidingen.
Op 31 december 2008 is het grote moment aangebroken. Met de trein gaat het vanuit Nederland naar Frankfurt waar ’t nieuwe jaar wordt ingeluid. Op de eerste dag van 2009 brengt een vliegtuig de twee naar New York. Daar traceren ze in een pakhuis de door Meilink gemaakte kist die door MOL-Logistics is verscheept. Hebben de motoren de lange zeereis overleefd?
De motoren worden ongeschonden uit de kist gehaald, opgebouwd en gestart.
Als je dan toch in New York bent …
Na een bezoek aan een wel heel bijzondere McDonald’s versturen ze per post hun winteruitrusting naar Touratech Seattle, omdat ze die niet eerder nodig hebben. Daarna is er het lang naar uitgekeken moment: ze kunnen op weg!
Het tweetal komt op hun reis richting zuiden aan in Virginia. Ook hier kan men niet begrijpen dat Alaska in de winter hun doel is.
Sjaak en Doris zijn neergestreken in Danville bij Triangle Cycles. Eigenaar Rusty liet Sjaak tijdens zijn R1-wereldreis in de motorzaak onderhoud verrichten. Ze worden er hartelijk welkom geheten en krijgen alle hulp om de motoren, die door tijdnood nog niet geheel geprepareerd waren, reisklaar te maken. Ook krijgen ze er goed te eten en zelfs onderdak. Hun dank is dan ook groot.
Nog even aan de motoren sleutelen bij Triangle Cycles en dan op naar Florida. Tijdens de hele reis plaatst Doris foto’s op haar site. Via het systeem van Geotate is precies te zien waar deze gemaakt zijn.
Via het oosten omlaag rijdend, komen Sjaak en Doris aan in Florida. Op de aldaar heersende temperaturen van bijna 30°C zijn de twee niet berekend. Dat zal snel veranderen, maar eerst sponsorstickers plakken voordat de reis officieel van start zal gaan.
Aangekomen op het eiland Key West in Florida, nog even de laatste stickers plakken en dan op naar het meest zuidelijke punt van de Verenigde Staten waar de uitdaging officieel begint.
Vanaf hier is de “Zoektocht naar het extreme” een feit.
Vanwege het strakke tijdschema word er flink de vaart in gezet. Toch is er in de Everglades wat tijd voor de knuffeldieren aan de waterkant.
Over lange rechte wegen kruisen ze de Verenigde Staten van oost naar west.
Sjaak en Doris brengen een bezoek aan Taylor in Phoenix. Sjaak kent deze motorrijder uit zijn R1-wereldreis en weet dat ie vroeger in Alaska woonde. Zo komen ze veel aan de weet over de omstandigheden daar.
Het is niet altijd goed weer bij de Grand Canyon, maar ook dat heeft zijn charme.
Op de parkeerplaats van hun lodge stuiten de avonturiers op een trailer met Rokons. De eigenaar legt uit wat voor tweewielers dit zijn. Daarna gaat de reis over de Isabella Walker Pass in Californië.
Sjaak en Doris zijn in het Californische Bodfish te gast bij Dave Barr en zijn vrouw Susan. Door een antitankmijnexplosie op 29 augustus 1981 verloor Dave zijn rechter onderbeen en moest ‘t linkerbeen net boven de knie worden geamputeerd. Voor velen zou dit het einde betekenen van een avontuurlijke toekomst, echter niet voor Dave. Zo’n negen jaar na die bewuste dag, begon hij een wereldreis die 3½ jaar duurde. Daarvoor gebruikte ie zijn eigen Harley uit 1972, een keuze die ‘t ‘m er niet echt gemakkelijker op maakte. Een indrukwekkende ontmoeting!
Dave toont hoe het is om met twee kunstbenen te leven. Al vele jaren had Sjaak enorm ontzag voor de ongelooflijke prestatie en ’t doorzettingsvermogen van Dave. Persoonlijk z’n verhaal aanhorend, wordt dit alleen maar versterkt!
Ted Simon omrondde in de 70-er jaren de aarde op een Triumph. Het lezen van z’n boek, Jupiter’s Travels heeft Sjaak’s reisdrang aangewakkerd en sinds dat moment hoopt hij Ted ooit eens te mogen ontmoeten. Eindelijk is het zover.
Een blik in de redactiekamer van Reismotor waar Marcus en Ripko zorgen dat de nieuwste verrichtingen zo snel mogelijk op YouTube te zien zijn, zodat iedereen bijna ‘live’ deelgenoot is van dit bijzondere avontuur. Hun bijzondere inzet verdient een bijzondere plek voor hun sticker.
Sequoia’s die zo’n 100 meter hoog worden. Doris verdwijnt met motor en al in zo’n kustmammoetboom.
Dat er gekampeerd moet worden in de extreme kou is verre van uit te sluiten. Daarvoor reizen er in de bagage o.a. Carinthia-slaapzakken mee die in combinatie met Carinthia-kleding een verblijf tot -40°C in hun Hilleberg tent mogelijk moet maken.
Doris en Sjaak mogen bij Touratech in Seattle, waar ze de polar uitrusting per post naar toe zonden, hun motoren winterklaar maken. Ook wordt een potentieel probleem met het R1-subframe opgelost. Op voorhand is dat door vanderwoudentechniek.nl verstevigd, maar door de vele bagage schommelen de koffers nog te erg. De oplossing …
Tijdens hun stop bij Touratech U.S.A. bezoeken ze BMW South Side. Daar wordt Doris haar motor o.a. voorzien van de speciale Putoline-sneeuwscooter-olie en voor de te verwachten temperaturen geschikte koelvloeistof, terwijl de R1 wordt geschoeid met originele banden waar door Reifen Immler een sneeuwprofiel op is gevulkaniseerd!
Van hoe een golfbal een stuk gereedschap wordt om spikes in de banden te schroeven, tot de montage van schakelaars voor elektrisch verwarmde kleding van Klan. Overal moet aan gedacht worden. Zo gaat er extra dunne olie in de OSCO kettingolie-systemen en knutselen ze ’t nodige.
Doris toont welke preparaties haar BMW heeft ondergaan, voordat ze aan het extreme gedeelte van de uitdaging begint. Daarbij ontmoet ze wereldreiziger Helge Pedersen die een slang monteert in haar Arai-helm om bevriezing van het vizier te voorkomen.
Na een ontmoeting met wereldreiziger Helge Pedersen verruilen ze de Verenigde Staten voor Canada waar de sneeuw op hun wacht.
De eerste echte sneeuw dient zich aan. Het is tijd geworden de meegenomen Best Grip-spikes aan te brengen. Om kapotte binnenbanden hierbij te voorkomen word brandweerslang gebruikt, een advies van ex-ijsracer Roelof Thijs dat tijdens Sjaak’s eerdere winteravonturen zeer effectief bleek.
Bij temperaturen lager dan -20°C doet een gewone accu bijna niets meer. Daarom worden bij het starten de extra (onmisbare) Odyssey accu’s op de stroomkring aangesloten. Vanwege de dikke sneeuwlaag op de Alaska Highway worden naast de 3,2mm spikes, ook 7,5mm spikes in de banden gedraaid.
Fantastisch mooie zonsondergangen, bizons en langsrazende vrachtauto’s. Sjaak en Doris komen aan in Watson Lake bij het beroemde Sign Post Forest. Dit woud aan borden vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog, toen een soldaat tijdens de aanleg van de Alaska Highway uit heimwee een bord plaatste met daarop zijn woonplaats..
Op de te rijden ondergrond is het fijn om de voeten stevig aan de grond te kunnen zetten. Daarom verlaagt Doris haar BMW een stukje. Speciale vering van Hyperpro maakt het mogelijk de rijhoogte achter tot wel 11cm en voor tot 6cm te laten zakken.
Een kapotte voorband bij Doris of hevige sneeuwval, het kan ze er niet van weerhouden de grens te bereiken.
Over sneeuw- en ijswegen bereiken R1-Sjaak en Doris de stad Fairbanks, waar ze door het motorkoppel Kevin & Any uitgenodigd worden in huis te verblijven. Hier worden de laatste voorbereidingen getroffen om het extreme stuk naar het noorden af te kunnen leggen. Tevens is er tijd voor een uitje naar de World Ice Art Championships waarbij ze zelfs een Nederlands team aantreffen.
De resultaten van de beeldhouw(st)ers op de World Ice Art Championships in Fairbanks, Alaska.
Een slingerende Dalton Highway volgt de Alaska-pijpleiding. Een brug leidt het avonturenkoppel over de bevroren Yukon-rivier en een pauze bij de poolcirkel is een mooi moment de reservebenzine aan te spreken.
Al rijdend door het serene landschap, passeren de twee o.a. de gevaarlijke Attican Pass waar al menige truck verongelukt is.
R1-Sjaak en Doris Wiedemann zijn na een zware en zeer uitdagende reis van ruim 16.000km. aangekomen in Deadhorse. Het laatste stukje naar de Arctische oceaan is verboden gebied vanwege de olievelden van Prudhoe Bay. Dankzij Gary van Cruz Construction krijgen ze bij hoge uitzondering toch toestemming om, dan wel in een auto en onder begeleiding, ook die laatste 8 mijl af te leggen. Hiermee komt een eind aan het prachtige Alaska-avontuur!
info@sjaaklucassen.nl
+31610414544
Website door: CornReclame
Redactie en onderhoud website: Sjaaks zus
© Sjaak Lucassen 2025