Vijf jaar en vijf maanden


Vijf jaar en vijf maanden

Terug in Nederland wou hij niet meer in de 8 tot 5 sleur terugvallen. Daarom stelde hij een diapresentatie samen, waarvan hij er meer dan 100 in binnen- en buitenland verzorgde. Tevens was hij regelmatig met de motor te bewonderen op tentoonstellingen/beurzen, schreef hij in 11 delen een reisverslag voor Motoren & Toerisme en begon hij te werken aan een boek. Tussendoor smeedde hij nieuwe reisplannen. Daarvoor werden diverse sponsoren gezocht en gelukkig ook gevonden, zodat hij goed uitgerust op pad kon gaan. Van Yamaha kreeg hij een gloednieuwe YZF R1. Die werd, nog voordat de eerste 100km op de klok stonden, bewerkt met slijptol en lasapparaat.

Yamaha YZF R1+ slijptol

Yamaha YZF R1

Van aluminium werden koffers gemaakt en iedere holle ruimte werd benut als opslagplaats. Na veel bloed, zweet en tranen vertrok Sjaak op 4 maart 2001 vanaf de Motorbeurs in Utrecht. Vijf jaar en vijf maanden bleef ie deze keer rond de wereld zwerven, waarin hij 250.000km aflegde in 77 landen.

Tijdens dit avontuur schreef hij onder de naam R1 Sjaak reisverhalen voor MOTOR Magazine en voor MotoPort Magazine.
Eenmaal terug bewerkte hij die tot een verhalenbundel. Een documentaire dvd werd gemaakt en hij geeft presentaties over z’n avonturen.