# 3


21 februari 2013
“Beste volgers van de poolijsrit.
Een paar dagen geleden lukte het om Point Barrow the bereiken, het meest noordelijke punt van het vasteland van de VS. Na nog enkele preparaties ben ik nu klaar voor vertrek.
Morgen, 21 februari 2013, verlaat ik Barrow en rijd richting Canada.
Tijdens de testritten is gebleken dat de slee en wat ik allemaal meesleep veel te zwaar is.
Toch zie ik het positief in. We gaan er gewoon aan beginnen en zien wel waar het schip strand.
Als het echt niet gaat, kan ik gelukkig altijd bij Deadhorse nog van het ijs af. Toch nog zo’n 500 km zwoegen! Vandaaruit is er een wegverbinding met Key West in Florida, het meest zuidelijke punt van het vasteland van de VS. Daar zal deze uitdaging eindigen.

Zolang ik op het ijs zit zal je mij niet meer tegen komen op Facebook. Plan is wel om via de satelliettelefoon die ik van Rob en Dafne de Jong heb het thuisfront op de hoogte te houden. Mijn zus Gardie zal deze info op Facebook en mijn website zetten. Tevens zal Clymer Repair Manuals filmpjes op YouTube blijven plaatsen.
Tot over…
Groetjes,

Sjaak”
PIR Top of the world


24 februari 2013
Jammer genoeg heb ik de eerste poging moeten staken. De slee, brandstof en alle bagage was gewoonweg te zwaar om te trekken. Om het gewicht te beperken heb ik 80kg met het vliegtuig naar Nuiqsut laten sturen. Dit is het eerste plaatsje waar ik het ijs af kan en via de weg verder. Het plan was om vandaag opnieuw te starten. Extreem weer maakte dat onmogelijk. Hopelijk gaat het morgen wel gebeuren.
PIR Fallen


26 februari 2013
Elke dag is er weer iets nieuws dat Sjaak ervan weerhoudt Barrow te verruilen
voor het poolijs. Eerst het slechte weer, gisteren een lekkend koelsysteem en vandaag wou vanwege vuil in de carburateur het aggregaat dat hij nodig heeft
om de motor voor te verwarmen niet starten.
PIR Damage


3 maart 2013
Gisteren kwam het oliefilter zozeer onder druk te staan dat het vervormd is en in één klap een liter olie verloor, voordat ik de motor kon uitzetten.
Weer vertraging…


4 maart 2013
Het vervormde oliefilter
PIR Deformed oil filter


9 maart 2013
Beste volgers van de poolijsrit.
Eindelijk is het vertrek vanaf: “the Top of the World”, in zicht.
De wind die sinds een week de sneeuw over het ijs jaagt, gaat afnemen. Diezelfde wind heeft het ijs aan de westkust van Barrow in beweging gebracht en wat een dikke ijsvlakte was, veranderde in één dag in open water. Ik ga echter richting oosten, samen met Lioyd, een gids/escorte met sneeuwscooter die ik heb ingehuurd. Behalve het verkrijgen van een heel stuk veiligheid, kan ik op deze manier de motor ontzien door de zware slee te laten trekken, al wil ik dat wel eerst zelf nog proberen.
Als Lioyd het veilig genoeg acht, vertrekken we vanaf dit topje van de wereld.
Zou het me nu gegund zijn?
Groetjes en tot…
Sjaak
PIR Open water